Da li Vam je potrebna pomoć?

Ukoliko niste sigurni kako da pronađete pravi urgentni fond za Vas, tu smo da Vam pomognemo.

Pošalji zahtev

Otvoreni poziv: Suzbijanje sudskog uznemiravanja predstavnika civilnog društva i braniteljki ljudskih prava iz marginalizovanih zajednica

Naziv donatora

Međunarodni centar za neprofitno pravo (ICNL)

Rok za prijavu na konkurs

15.04.2022

Ko može da aplicira?

  • Organizacije civilnog društva

Minimalni i maksimalni iznos sredstava po projektu

do 25.000 $

Vrsta finansijske podrške

Bespovratna sredstva (grant šeme)

Oblast podrške

Pravda
  • Ljudska prava
Civilno društvo
  • Civilno društvo

Geografska pokrivenost

  • Cela Srbija

Predviđeni period trajanja podrške

6 meseci

Posebni zahtevi donatora

ICNL poziva predloge za implementaciju strategija zastupanja, praćenja, izgradnje kapaciteta, podizanja javne svesti ili kolektivne odbrane u cilju suzbijanja sudskog uznemiravanja predstavnika civilnog društva i branitelja ljudskih prava iz marginalizovanih zajednica. Aktivnosti koje mogu biti podržane uključuju (ali nisu ograničene na): 1. Zagovaranje usvajanja politika od strane relevantnih ministarstava, regulatornih tela, agencija za sprovođenje zakona i sudova kako bi se smanjila učestalost sudskog uznemiravanja predstavnika civilnog društva i branitelja ljudskih prava iz marginalizovanih zajednica, ili promovisanje sposobnosti takvih predstavnika i braniteljki ljudskih prava da se brane od sudskih uznemiravanja; 2. Stvaranje i implementacija metodologija za praćenje i prijavljivanje sudskog uznemiravanja predstavnika civilnog društva i branitelja ljudskih prava iz marginalizovanih zajednica uopšte, ili iz određenih marginalizovanih zajednica; 3. Razvijanje resursa i obuka za podršku kapacitetima predstavnika civilnog društva i branitelja ljudskih prava iz marginalizovanih zajednica da ostvaruju građanske slobode bez bivanja mete sudskog uznemiravanja; 4. Osmišljavanje i sprovođenje kampanja za podizanje svesti i mobilizaciju javnosti protiv slučajeva sudskog uznemiravanja predstavnika civilnog društva i branitelja ljudskih prava iz marginalizovanih zajednica; i 5. Uspostavljanje mehanizama kolektivne odbrane za zaštitu predstavnika civilnog društva i branitelja ljudskih prava od marginalizovanih zajednica od sudskog uznemiravanja, kao što su mreže advokata i pravnih organizacija za pružanje pravnih saveta i podrške onima koji su na meti. Ova lista je samo ilustrativna i snažno podstiče kandidate sa inovativnim idejama i pristupima koji nisu opisani gore da se prijave. Predlozi se mogu fokusirati na suzbijanje sudskog uznemiravanja predstavnika civilnog društva i branitelja ljudskih prava iz marginalizovanih zajednica u jednoj zemlji ili širom regiona. Predlozi takođe mogu kombinovati više od gore navedenih elemenata, tj. zastupanje, praćenje, izgradnju kapaciteta, podizanje svesti javnosti i strategije kolektivne odbrane. Sve projektne aktivnosti moraju biti završene do 15. novembra 2022. godine.

Kako se aplicira?

Popunjenu prijavu sa pratećom dokumentacijom poslati na: ndutta@icnl.org sa naslovom mejla: “Judicial Harassment of Marginalized Communities -- Grant Application 2022.” Prijava se sastoji od: predloga projekta, biografija osoblja odgovornog za projekat i stavki budžeta koje ne premašuju iznos od 25.000$.